Kdo jsem?

Vysokoškolsky vzdělaný Nutriční terapeut


Amatérský, ale o to více zapálený kuchař


Milovník sportu, pohybu a turistiky


Jmenuji se Václav Štafl a pocházím z Prahy, ve které i momentálně působím a podnikám v oboru nutričního poradenství. Vystudoval jsem výživu na 1. lékařské fakultě UK a kromě výživy se ještě amatérsky věnuji vaření a psaní receptů.

Rovněž miluji sport, ke kterému jsem byl od dětství veden a díky němuž jsem se začal o výživu hlouběji zajímat. Kvůli vážnému zranění jsem se od fotbalu dostal ke cvičení a fitness, se kterými je výživy úzce spjata. Původní zvědavost přerostla v srdeční záležitost a studium nutriční terapie.. Od té doby se věnuji výživě a snažím se pomáhat klientům s jejich stravováním.

Podílel jsem se na dvou projektech zabývajících se krabičkovou dietou, což mi společně s aktivním zájmem o vaření poskytuje široké zkušenosti týkající se zdravých jídel a receptů. Proto mohu při tvorbě jídelníčků nabídnout široké spektrum jídel, které si mohou klienti sami vybrat podle toho, co jim chutná a vyhovuje. Rovněž jsem schopen upravovat oblíbená jídla a recepty do vhodnější podoby tak, aby byly zdravější a zároveň zůstaly chutné. Tuto možnost mohou klienti využít jak při sestavování jídelníčku, tak případně v rámci následné pravidelné komunikace se mnou.  

Dbám na individuální přístup a rozumnou vyváženost stravy, neopomíjím ale neméně důležitý faktor - jídlo nejsou jen energie a živiny, ale hlavně nám musí i chutnat. Pomáhám klientům nastavit jídelníček tak, aby pomocí něj dosáhli svého cíle a zároveň byl postaven na jejich oblíbených jídlech a potravinách, které mají rádi.


Můj pohled na zdravé stravování spolupráci s klienty

Jídlo je každodenní součástí našeho života a ovlivňuje nás víc, než si myslíme. Žijeme v uspěchané době plné stresu, povinností a vysokých nároků kladených na každého z nás. Občas je složitější nastolené tempo zvládat tak, abychom neopomíjeli naše zdraví. Přitom právě zdraví je jedna z nejcennějších věcí, které máme a výživa tím nejdůležitějším v našich rukou, čím ho můžeme ovlivnit. Otázku výživy bychom tedy rozhodně neměli podceňovat. Věřím, že každý může upravit své stravování a jíst lépe. Mým cílem je ukázat Vám, jak toho ve Vašem případě lze rozumně dosáhnout.

Každý jsme jiný, máme různé potřeby a cíle - zároveň ale i jiné možnosti a v neposlední řadě preference týkající se chutí, výběru potravin nebo přípravy jídla. Individuální přístup a pravidelná komunikace jsou proto základním kamenem a nezbytnou součástí každé mé spolupráce s klientem, který má opravdu vůli a odhodlání ke změně. Neopomíjím ale neméně důležitý faktor - jídlo nejsou jen energie a živiny, ale hlavně nám musí i chutnat.

Díky výše uvedenému tak mohu nastavit co nejvíce vyhovující individuální stravování, které během probíhající spolupráce už jen stačí "ladit" a lehce upravovat v případě nějakých významnějších změn na straně klienta. Takové stravování je pak klient schopen - a hlavně ochoten dlouhodobě dodržovat a v ideálním případě ho přijme jako běžnou součást svých návyků a každodenního fungování. V mnoha případech toho dosáhneme pouze úpravami dosavadního stravování - stačí si definovat a ukázat, co v dosavadním stravování klienta nebylo řešeno a nastaveno ideálně a jak to napravit. Rovněž se pak jídelníček obohatí o nová, klientovi vyhovující jídla. Ty mu slouží nejen pro rozšíření jídelníčku, ale rovněž jako inspirace a praktická ukázka, jak si skládat jídla a které suroviny a v jakém množství používat.

V rámci spolupráce pak klienta doprovázím při jeho snažení a funguji nejen jako poradce a podpora, ale zároveň se během společné komunikace snažím vysvětlovat souvislosti ve stravování tak, aby je klient pochopil a naučil se mít své stravování pod kontrolou - v ideálním případě sám, bez pomoci další osoby.


Těším se na případnou spolupráci a věřím, že společně dosáhneme vytyčených cílů.