Vepřové na houbách a pórku

24.08.2022

A máme to tu po nepříliš dlouhé době znovu (Představte si v pozadí hrající hudbu z Tenkrát na západě)... Něco na způsob osobního Fear factoru, zkoušky či bobříka odvahy, posunutí vlastních limitů za hranice možného...Byl jsem totiž opět vyzván k tomu, abych při vaření čelil jednomu z mých odvěkých nepřátel z tria kopr / játra / houby. Ano, tentokráte přišla na řadu poslední ze zmiňovaných surovin - a to sice na žádost přebornice ve vaření segedínu, tedy mé milé bábrlinky (= babi). Se slovy "Mám tu spoustu sušených hub, nechceš?" a jejím obvyklém překvapení z toho, že je nejím (vždyť jsem jí to říkal pouze 254665366x, tak čemu se divím...) - jsem si je přeci jen vzal s tím, že jí a dědovi udělám něco na způsob houbové omáčky. Samozřejmostí je freestyle přístup, protože to fakt nehodlám jakkoliv ochutnávat a dochucovat - to už je případně na ní, protože, jen tak mimochodem, u nás doma nejí houby nikdo :D. A už nikdy nehodlám opakovat onu chybu, kdy jsem se nechal ukecat k ochutnání koprovky - ani na špičku jazyku!!

Vzhledem k tomu, že o houbách vím pouze to, že rostou v lese nebo hodně vlhkých sklepních bytech a že někteří jedinci po jejich konzumaci věří v získání schopností superhrdinů či pokemonů  - rozhodl jsem se dát stranou své "kuchařské superego" a zeptal se babi na pár dobře mířených rad. A byl jsem okouzlen naprostou lehkostí a precizností jejích odpovědí na mé otázky:

Já:  "Jak to mám udělat a čím to mám dochutit, aby to byla fakt topovka?".

Bábrle:  "Namoč to, povař to, dej tam cibuli, osol, opepři, ničím dalším to "neza*írej" (přímá citace), ať jsou cítit hlavně ty houby."

Já:  "Ok ok, přemýšlím že bych pod to dal s cibulí jen trochu pórku, česnek a možná trochu kmínu s tymiánem?"

Bábrle:  "Tys mě neslyšel? Trocha česneku ok, kmín už to hodí do chuti jiné než samotné houby a pórek a to další si nech jinam, ty tymiáne."

Já:  "No dobrá dobrá, jak myslíš, díky..." 

A pórek sem si tam stejně dal, muhehehehe - a jak si bábina mlaskala, aniž by to poznala. Příště ji tam prásknu i tymián s kmínem, stejně nepozná bazalku od kopřivy tak co... :D

Vepřové na houbách a pórku

Suroviny na 5 porcí

  • 100g sušené houby
  • 3čl oleje
  • 2 menší cibule
  • 150g pórek
  • 4čl oleje na mas
  • 600g vepřová pečeně
  • sůl, pepř
  • 2-3 stroužky česneku
  • 500ml vývar + 200ml vývar na závěrečné přidání
  • 100ml smetana 12%

Postup přípravy

Sušené houby si minimálně na půl hodinky namočíme do vody. Maso nakrájíme na kousky a zprudka orestujeme na 4čl oleje - až se zatáhne, osolíme, opepříme a necháme ještě opéct. Dáme stranou a na výpeku si na zbylém oleji zesklovatíme najemno pokrájenou cibuli a pórek, poté přidáme prolisovaný česnek a vrátíme maso. Prohřejeme, podlijeme vývarem a podusíme zakryté na stažený plamen 45-60 minut - poté dáme maso stranou, obsah hrnce rozmixujeme, maso vrátíme a přidáme houby, podlijeme zbylým vývarem a dusíme dalších alespoň 30 minut. Poté dáme pryč z plotny, dochutíme a zjemníme trochou smetany. Podáváme s rýží. Omáčku případně můžeme "ozvláštnit" ještě přidáním tymiánu nebo kmínu.

Tak případně dobrou chuť a už brzy u dalšího receptu na viděnou :)