Potravinová alergie a intolerance

03.08.2025

Vzpomínám si, jak jsme se na Vysoké škole s ostatními občas lehce pousmáli nad informacemi, které nám předávali profesoři, jejichž specializace souvisela s výživou spíše okrajově a kteří se očividně nikterak nezajímali o nové trendy a předávali nám pouze to, co se naučili při studiích desítky let zpátky.

Nemám ani v nejmenším v úmyslu je znevažovat a ve svém oboru to byli nepochybně velcí odborníci, avšak ve výživě byly jejich poznatky vzhledem k vývoji za poslední desetiletí opravdu zastaralé.

Vše jde kupředu mílovými kroky a i oblast výživy se posunula směrem kupředu, člověk by si řekl, že není v jeho silách vývoj sledovat. Personalizovaná výživa, nutrigenetika a nutrigenomika, už jen z těch pojmů se může někomu zamotat hlava z představy, že by se tomu měl věnovat.

Avšak občas mi přijde, že hlad po senzaci rychlostí předběhne vývoj a aby bylo něco nového, přijde se se "super tématem", nějakým WOW s velkým W. Věcí, která vlastně není tím za co se vydává a spíše než o cokoliv jiného se jedná o jakousi marketingovou záležitost a snahu zaujmout či nastolit téma.

Chvíli to je strašení o tom, jak se nesmí jíst tohle a tamto, pak velká pecka jménem detox, pak se řeší že všichni máme alergie a intolerance snad i na to, když se dotkneme dveří od ledničky a ideálně bychom měli přijímat jen 3x překapanou vodu a kosmickou energii.

Máte vyrážku, občas Vás pobolívá břicho nebo se ráno cítíte unaveni? No, milá zlatá, nechci strašit ale to bude laktóza, lepek... Nebo kyselina z PETek?? Teď vážně, nechci toto téma zlehčovat, ono se opravdu řeší docela hojně, ale přijde mi, že řešení je vcelku jednoduché.

Já vím, dlouhý úvod, ale pojďme si tedy říci něco o tom, co jsou to potravinové intolerance a alergie.

Může se to zdát jako totéž, ale opravdu není - byť podobnosti u nich můžeme nalézt.

Při potravinové alergii se jedná o neadekvátní reakci imunitního systému na ve své podstatě neškodnou složku potravy (nejčastěji bílkovinu - např. lepek, mléčná bílkovina, sója, vejce), kterou naše imunita nesprávně vnímá jako "nebezpečí" a reaguje na něj obranou reakcí = reakcí imunitní.

Tato reakce většinou přichází v krátkém rozmezí od požití stravy a kontaktu s alergenem (tedy "ona věc", kterou naše tělo považuje za nebezpečnou) a může mít povahu mírnější - od "osypání se", svědění, pálení, brnění či otoku, až po velmi závažné a mnohdy život ohrožující anafylaktické šoky, po kterých bychom měli automaticky zavolat záchrannou službu, případně použít adrenalinové pero postiženého, má-li ho u sebe.

Při potravinové intoleranci nejde o imunitní odpověď, ale spíše jakousi poruchu našeho trávení, které není schopné efektivně zpracovat, rozložit a využít určitou látku ze stravy. Výsledkem toho může být nadýmání, bolesti břicha a další obtíže - v naprosté většině případů spojené se zažívacím traktem. Tyto příznaky nejsou tak akutní jako u alergií, často nastupují po delší době než u ní (v závislosti na aktuálním trávení, podobě stravy apod) avšak mohou být taktéž nepříjemné a do jisté míry omezující.

Je nutné se dále rozepisovat? Já si vlastně říkám, že vůbec :). Proč?

Je to jednoduché - pokud máte alergie, dosti pravděpodobně u Vás

a) došlo k vystavení se Vašemu alergenu a bohužel i k následné reakci nebo

b) dlouhodobým a nezřídka výrazným zažívacím obtížím

Upřímně, pokud nejste na své zdraví opravdu "kašlající člověk", tak jste to vzhledem k nepříjemnosti záležitosti řešili s lékařem a víte, co a jak. Tedy vyhýbat se alergenu a případně jste poučeni co dělat v situacích, že ho pozřete nevědomky či máte dokonce ono adrenalinové pero pro krajní situace.

Pokud je nemáte a dlouhodobě máte zažívací potíže nebo podezření, že Vám určitá potravina způsobuje problémy - rovněž navštivte lékaře :). Může Vám to pomoci s diagnostikou a je lepší se poradit s odborníkem, než jednat sám v případě, že ve výživě nejste "jistí v kramflecích".

Jasně, pokud nejde o nic vážného a Vaše vědomosti jsou dostatečné, můžete zkusit eliminační dietu (tedy vynechat z jídelníčku to, o čem máte podezření, že Vám škodí) na "vlastní pěst", avšak v opačném případě to může nadělat více škody nežli užitku a je lepší být pod dozorem.