Lasagne na dva způsoby - tradičně a netradičně

10.08.2022

Lasagne, o ty lasagne... Se špagetami bolognese má jasná jednička, co se výběru z italské kuchyně týče. Když sjedete dolů, určitě si všimnete několika zásadních změn oproti klasice, z nichž největší se nazývá - bešamel. Ano ano, ten Venda nemusí nejen z nutričních, ale hlavně chuťových důvodů a proto si dělám čistě rajčatovou variaci. Navíc tím ušetříme nějakou tu energii - a to se počítá. U tohohle jídla pro mě neexistují věty typu "Musím mít na to jídlo chuť", jelikož zkrátka a jednoduše, na lasagne je chuť vždy a kdo tvrdí opak... Tak ať tvrdí opak, jeho chyba :D. Ne vždy je ale chuť dělat omáčku a zapékat, proto častěji doma volíme spíše boloňskou. Když už však přijde řada na lasagne, je 100% jistota že pár minut po vyndání z trouby začne kolem pekáče kroužit hejno hladových supů (= mé dvě milované) a i přes snahu odrazit nálety s největší vařečkou v ruce se bohužel, lasagne nedožijí rána... 

A teď jak se říká, z jiného hrnce (nebo soudku?). Nevím, zdali to máte podobně, ale já se občas ráno probudím s hlavou plnou nápadů a po vzoru Dr. Frankensteina se rozhodnu, že vytvořím něco nového. A přesně to se stalo během období, kdy jsem zaplanul vášní ke cottage sýru, který jsem zkoušel zakomponovat snad do všeho, co jsem zamýšlel jíst. Tak vznikla tato, uznávám, nevábně vypadající varianta lasagní (dokonalá paralela s Frankensteinem). Ale k mému překvapení, opravdu dobrá. Abych sám pro sebe shodil mou teorii, že mi chutná jen kvůli tomu, že jsem jejím stvořitelem, jsem ji vyzkoušel na té starší z mých milovaných žen. Nebudu Vám lhát, nejdříve se bránila a po slovech "To nevypadá dobře, co to je" jsme se už skoro domlouvali na tom, jak proběhne rozchod a jak rozdělíme společný (= žádný) majetek. Ale nakonec ochutnala a byla mile překvapená.

Tak nesuďte knihu podle obalu a ochutnejte - vážně to chutná mnohem lépe, než to vypadá :). 

Boloňské lasagne

Suroviny na 5 porcí

2čl oleje, 2 malé cibule, 200g mrkev, 60g celer, 500g maso, 1x sekaná rajčata, 1x passata rajčatová, 2-3 stroužky česneku, 250ml mléko, sůl, pepř, bazalka, 60g mozzarella, 15 plátů těstovin na lasagne

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme najemno, mrkev a celer na co nejmenší kostičky (můžeme i nastrouhat). Rozehřejeme si hrnec s olejem a přidáme cibuli se zeleninou, necháme lehce zarestovat a přidáme prolisovaný česnek s masem. Promícháme, osolíme, opepříme, necháme opéct a dáme pozor, aby se česnek nepřipálil. Poté přidáme rajčata s passatou, promícháme a dusíme - minimálně 20 minut, pokud chceme maso zcela měkké tak cca 60 - 75 minut. Ke konci vaření ještě dochutíme, vmícháme čerstvou nasekanou bazalku (případně sušenou), přidáme trochu mléka, promícháme a směs proženeme mixérem, aby nám nezůstaly větší kusy nerozděleného masa. Následovně budeme "vršit" omáčku společně s těstovinovými pláty lasagní - na dno dáme omáčku, pořádně rozprostřeme a přidáme těstovinu. Následně dáme 2x po vrstvě těstoviny i omáčky a zbytek omáčky (stačí méně) dáme navrch. Dáme zapéct do trouby na 20-25 minut, poté posypeme trochou mozzarelly a necháme ještě pár minut zapéct. Podáváme s čerstvou zeleninou, například rukolou s cherry rajčátky s balzamikovým octem.  

Lasagne se špenátem a sýrovou cottage omáčkou

Suroviny na 4 "vele-porce" nebo 5-6 menších

2čl oleje, 2 cibule, 6 stroužků česneku, 150g špenátový protlak, 450g sekaný špenát, 3x krémový cottage sýr (smetanový typ, ne nakyslý), 250ml mléko, sůl, pepř, 15 plátů těstovin na lasagne, 100g mozzarella

Postup přípravy

Rozpálíme si větší hrnec s olejem a zesklovatíme si najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme najemno nasekaný nebo prolisovaný česnek, necháme lehce opéct a přidáme špenát - jak protlak, tak sekaný. Promícháme a na stažený plamen necháme prohřát, poté přidáme cottage sýr a mléko. Provaříme alespoň 15 minut, dochutíme solí a pepřem, cottage sýr by se měl v omáčce rozpustit. Poté klasicky skládáme lasagne - vrstvu omáčky, vrstvu plátů těstovin na lasagne tak, aby vrchní vrstva byla pokrytá opět omáčkou. Dáme zapéct na 20-25 minut do trouby na 180°, poté posypeme strouhanou mozzarellou a zapékáme dalších 5 minut - pokud chceme opéct pořádně, stačí ještě zvýšit stupeň. Musíme však dát pozor na to, aby pak sýr nebyl spálený. Podávat můžeme s čerstvou zeleninou nebo lehčím salátem. 

Tak případně dobrou chuť a už brzy u dalšího receptu na viděnou :)