Červená čočka s kari, špenátem, zeleninou a pošírovaným vejcem
Tak, a dneska si dáme opět jeden recept bez masa, a sice mou nejoblíbenější luštěninu, tedy nepřekvapivě - červenou čočku. A v kombinaci s jakou surovinou nejčastěji podávám čočku jakožto můj královský duet? Samozřejmě že s vejcem. To občas vystřídám orestovaným tofu, ale vejce je nezpochybnitelné numero uno a kromě mě nikdo doma tofu nepozře (na otázku, zdali budou tofu jíst většinou přichází smích následovaný náhlým zamračením doplněným jasným, stručným a důrazným ne...), takže zhruba tak nějak.
A po 7851255x Vám zopakuji, proč je pro mě červená čočka numero uno:
1) chuť, která je za mě lepší než u ostatních druhů
2) rychlost, s jakou se dá připravit aniž by musela den před přípravou podstoupit nějakou koupačku
3) vstřícnost vůči zažívání, díky kterému střeva nehrají beatbox ani Vás partner/ka nemusí večer přefouklého hákem přitahovat od stropu zpět k zemi
4) s rajčaty, na kari, papriková se špenátem, dýňová, s kořenovou zeleninou - možnosti přípravy jsou relativně pestré
No a já si dneska zkusil takovou variaci typu "vezmu všechno, co najdu doma a zamíchám to dohromady - ale aby to dávalo smysl", takže taková variace pejska s kočičkou v soft verzi. Čočka hotová do půl hodinky a pak už jen dodělat vejce - já si udělal pošírované, krále vajíčkové estetiky co se fotek týče. Jako, zkuste udělat vejce nějak "vznešeněji", než že ho na chvíli prásknete do víru ve vodě a po 5ti minutách ho s mobilem v ruce rozříznete, abyste zachytili těch pár vteřin oné žlutavé vytékající nádhery.
Někomu, kdo ho ještě nepřipravoval se to může zdát složité - ale věřte, že je tomu právě naopak.
Červená čočka s kari, špenátem, zeleninou a pošírovaným vejcem
Suroviny na 4 porce
- 4čl oleje
- 2x cibule
- 180g mrkve
- sůl, pepř, kari koření, majoránka
- 2-3 stroužky česneku
- 120g mraženého sekaného špenátu
- 200g sekaná rajčata
- 140g cuketa
- 265g červená čočka
- raději 800ml vývar či voda
- 1-2 vejce na porci čočky
Postup přípravy
Rozpálíme si středně velký hrnec s olejem a dáme si zarestovat najemno pokrájenou cibuli a na kostičky pokrájenou mrkev. Až cibule s mrkví trochu chytnou barvu, osolíme, lehce opepříme, přidáme kari koření a prolisovaný česnek. Necháme za občasného promíchání provonět, přidáme špenát a sekaná rajčata, minutku promícháváme a přidáme cuketu s čočkou a podlijeme alespoň ½ z množství vývaru/vody. Stáhneme plamen, přikryjeme a vaříme do měkka s tím, že kontrolujeme množství vody a případně podlijeme až dohromady 800ml vývaru/vody. Nakonec dosolíme, přidáme majoránku a podáváme s vejcem - vařeným, na pánvi nebo pošírovaným. Na pošírované vejce si dáme do malého kastrolu vodu a přivedeme k varu. Přidáme 2čl octa a vytvoříme mícháním uprostřed hrnec "vír", do kterého si opatrně vyklepneme (nebo dáme z mističky, kam si ho vyklepneme) vejce a necháme na lehce stažený stupeň zaklopené dělat zhruba 4-5 minut. Poté vyndáme a dáme k čočce.


Tak případně dobrou chuť a už brzy u dalšího receptu na viděnou :)
