Bezmasé plněné papriky zapečené se sýrem a lilkovo-rajčatovou omáčkou

21.08.2022

Máme tu další recept a opět bez masa - vegetariánský, ou yeah (opět se omlouvám zprvu možná lehce vzrušeným veganům v očekávání - ale já se zase někdy v budoucnu vynasnažím něco přidat, fakt za to nemůžu a není to nějaká kampaň...). Planetární důvody za tím netřeba hledat, prostě to tak vyšlo a jak jsem již říkal, masem opravdu neopovrhuji, ale zvládám bez problémů i bez něj. 

A byť název plněné papriky úplně vybízí k tomu skočit k řezníkovi pro mleté a buď je zapéct, nebo udělat s rajskou - já ponechal volnou ruku mé "fantazii" (už úplně vidím mou smějící se milovanou a její připomenutí toho, jakou fantazii mám při oslavě výročí a Valentýna - ať žije Milka a ještě že v LIDLu prodávají kytky...ne kecám, romantika jak blázen... a zase kecám... Milka...) a zkusil je zapéct se zeleninou a rajčatovou omáčkou. A sýrem, samozřejmě, nějaký "bílec" se vždy hodí. Takže klasicky zadělávačka na rajčatovou omáčku se zeleninkou, nějaké to koření na způsob Itálie (jak jinak...), provařit, naplnit, posypat sýrem, zapéct, dodělat omáčku, s překvapivým výrazem typu "ty jo i bez masa je to fakt dobrý" sníst nejdříve dvě, pak si další dvě přidat (skoro denně cvičím a jako mladý 30tník jsem ve vývinu, mohu si to dovolit, víte jak...), naskládat nádobí do myčky, obligátně ji plnou špinavého nádobí nepustit a schytat vlnu hejtů od milované, dovalit se na kanapé, rozdýchat tuto úžasnou "lehkou bezmasou" večeři a produktivně vdechnout pár dílů čehokoliv na Netflixu, ideálně Lego friends s dcerou nebo nějakou romantiku s přítulkyní.... Tak tak, dokument z druhé světové nebo nějaký akcí nasáklý film zase neklapne, překvápko, prober se fotříku, co bys jako chtěl, hm? :D.

No není na světe krásně? :) No jasně že je, o to více s jídlem a nakrmenými ženami. 

Bezmasé plněné papriky zapečené se sýrem a lilkovo-rajčatovou omáčkou

Suroviny na 4 porce

  • 3čl oleje
  • velká cibule
  • sůl, pepř, bazalka, oregano
  • 350g lilek, 170g cuketa
  • 250g čerstvá rajčata
  • 4-5 stroužků česneku
  • 150g sekaná rajčata, 40g zahuštěný rajč. protlak
  • 300ml vývar či voda, 120ml mléko
  • 4x paprika
  • 100g mozzarella

Postup přípravy

Rozpálíme si středně velký hrnec s olejem a dáme si opékat najemno pokrájenou cibuli společně s na menší kostičky pokrájenou cuketou a lilkem. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek a na kostičky pokrájená čerstvá rajčata (pouze pevnou část bez vnitřku), necháme za občasného promíchání lehce zarestovat, poté přidáme sekaná rajčata, protlak, sušenou bazalku s oreganem a vývar. Stáhneme plamen, promícháme, zakryjeme a necháme 15-20 minut podusit. Papriky si podélně rozřízneme a opatrně vydlabeme, dáme na plech s pečícím papírem a lehce osolíme. Dušenou směs dochutíme a primárně pevnou částí naplníme papriky a zapečeme v troubě na 180° se sýrem zhruba 25 minut. Sýr je lepší dát během pečení, aby se nespálil, ale záleží na nás. Zbylou směs rozmixujeme s trochou mléka a podáváme společně s upečenou paprikou a rýží/těstovinou nebo jinou oblíbenou přílohou.

Tak případně dobrou chuť a už brzy u dalšího receptu na viděnou :)