Salát a la Tabouleh s pečeným kuřecím prsem a tzatziki

05.08.2022

Hledáte ideální jídlo na tropické letní dny, které je jednoduché, chutné a dá se jíst i za studena? A které je navíc opravdu "ultradietněfitnessácké" a již při pohledu na něj si Vaše tukové zásoby raději balí kufry na cestu do zapomnění? (Fakt bych se měl možná věnovat literatuře... :D)

No tak už nehledejte - protože jste ho právě našli. Toto jídlo se rovněž skvěle hodí jako taková "záloha" pro případ, kdy se nechce nic složitého vymýšlet - a nebo s ním můžete vyrukovat na grilovačce, kde všechny milovníky krkovice odzbrojíte svým zápalem pro zdravou stravu a vyšvihnete jim tam parádní kuřecí plátek doplněný o předpřipravený tabouleh s tzatziki. Jedno oko nezůstane suché a máte jistotu, že se hodně najíte - je dosti pravděpodobné, že zbytek osazenstva raději zvolí chleba s hořčicí a zavděčíte se maximálně dámskému publiku. No tak ať, zbyde víc pro nás (zlomyslný smích)...

Přípravu kuřecího lze samozřejmě upravit dle chuti, například v podobě nudliček, plátků a nebo výše zmíněného grilování. Tabouleh lze samozřejmě připravit z bulguru a doplnit o další zeleninu, včetně papriky, okurky nebo červené cibule. Podle rýpalů a "food experts" to samozřejmě už nebude "ten pravý" tabouleh, ale co - hlavně, že chutná, že? A tzatziki, ty bych moc neupravoval, maximálně vynechal kopr a pro klid oněch rýpalů tomu pak neříkal tzatziki... Ať mohou klidně spát :).

Tak bon apetít, pokud se inspirujete. 

Tabouleh s pečeným kuřecím prsem a tzatziki

Suroviny na 4 porce

  • 2x kuřecí prso
  • 3-4čl oleje
  • sůl, pepř, oblíbené koření
  • 220g kuskus
  • sůl, citrón, petržel hladkolistá
  • 450g rajčata
  • 400g okurka
  • 150g řecký jogurt s 0% tuku
  • sůl, pepř, česnek, kopr

Postup přípravy:

Kuřecí prsa si necháme vcelku, okořeníme a potřeme olejem. Poté zprudka orestujeme ze všech stran na pánvi a buďto necháme dodělat v předehřáté troubě na 170° zhruba 15 minut, případně můžeme lehce podlít a na stažený plamen nechat zakryté dodělat na pánvi. Poté si připravíme kuskus, buďto podle návodu povaříme a nebo stačí dát do větší misky, osolit, zalít právě převařenou vodou a nechat 3 minutky zakryté. Poté promícháme a necháme trochu vychladnout. Přidáme nasekaná rajčata a petržel (+ mátu, máme-li), zakápneme citrónovou šťávou, promícháme a dochutíme dle potřeby. A nakonec se vrhneme na tzatziki. Okurku si nastrouháme (podle chuti můžeme nechat i část slupky) a dáme do misky, přidáme řecký jogurt, sůl, pepř, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu a čerstvý kopr (lze vynechat, pokud nechutná). Promícháme, ještě jednou dochutíme a podáváme na plátky pokrájené prso s taboulehem a tzatziki. 

Tak případně dobrou chuť a už brzy u dalšího receptu na viděnou :)