Pikantní hrachová kaše s restovanou mrkví a vejcem
A do třetice všeho luštěninového tu máme po fazolích a čočce hrách. Jedno z jídel, na které občas dostanu z ničehož nic chuť a které není vůbec těžké připravit. Jediným negativem je ale u opravdu akutní chutě to, že si ho prostě neuděláte během hodinky - respektive asi ano, ale další den budete pravděpodobně trávit v oblacích. Zde je máčení narozdíl od červené čočky a konzervovaných "rychlo-fazolí" nezbytné, ideálně přes noc - čím déle, tím lépe.
Mám-li být upřímný, u přípravy hrachové kaše je má představivost a kreativita velice omezená a kromě hráškovo-hrachové a klasické, byť různě ochucené kaše úplně nevím, co bych s hrachem vymýšlel. Ale vlastně proč, máme ji jednou za čas a klasika vlastně vůbec neurazí. Navíc možností, co ke kaši přidat a zároveň zachovat "zdravost" receptu je docela dost - tofu (ehm...), kousek masa (jako joooo, ani uzenou pečeni nemusíte přidávat s krucifixem v ruce), vejce na různé způsoby.... Dobře, beru zpět - zase tolik jich není :D.
Pak už je to klasická rutina, kterou lze u přípravy pustit jak přes kopírák:
1) nakoupit, namočit, uvařit, nandat
2) vyslechnout si od dcery, že to nebude papat - načež zkusíte všechny možné i nemožné rodičovské techniky od klidného psychologického přístupu až po karate, vše samozřejmě s naprosto stejným neúspěchem
3) zkusíte poslední záložní variantu "nic jiného ale není, holt budeš hladová", která většinou stejně během pár minut vyústí v to, že nakonec brouček dostane buď jiné jídlo a nebo mu máznete rohlíček s másličkem a šunčičkou, které si poručí... Přeci nebude kočička hladová :D.
Pikantní hrachová kaše
s restovanou mrkví a vejcem
Suroviny na 5 větších porcí
- 500g hrách
- 400ml mléko
- sůl, pepř, česnek podle chuti - v receptu 4 velké stroužky
- chilli paprička či koření, zázvor, majoránka, oregano
- 4čl oleje
- 3 větší cibule
- 300g mrkev
- 3čl oleje
- sůl, pepř
- 1-2ks vejce na porci
Postup přípravy
Hrách si namočíme (nejlépe přes noc) a uvaříme do měkka, poté rozmixujeme dohladka společně s horkým mlékem, osolíme, opepříme, přidáme majoránku a oregano. Rozpálíme si hrnec s olejem a zesklovatíme si najemno nakrájenou cibuli, poté přidáme prolisovaný česnek, najemno pokrájenou chilli papričku (nebo koření), najemno nasekaný zázvor a orestujeme, případně po zarestování podléváme troškou vody, dokud vše nezměkne.
Na pánvi si poté na trošce oleje orestujeme na kousky pokrájenou mrkev, osolíme, opepříme a smícháme se sezamem. Podáváme s vejcem připraveným dle chuti.


Tak případně dobrou chuť a už brzy u dalšího receptu na viděnou :)
