Kuře na paprice - po mém a trochu odlehčeněji

08.08.2022

A máme tu kuře na paprice. Další z "klasických receptů", kterému jsem od mala nějak extra nepřišel na chuť a mám-li být upřímný, cestu jsem si k němu nenašel tak nějak do dneška. Ale děvčata na něj doma občas dostanou chuť a to se pak nedá nic dělat, než jim přání splnit. A proč? No, znáte něco horšího než hladovou ženu? Já jo, a sice dvě hladové ženy - takže proto :D. 

A když už, tak už - zkusil jsem tedy recept upravit tak, aby se dal bez problémů nazývat přinejmenším odlehčeným a zároveň abych si ho mohl bez problémů napočítávat na různé příjmy klientům. Recept je jednoduchý a nedá se na něm nic zkazit, avšak nemohl jsem se připravit o klasické "seberozčílení" se z obírání stehen (panebože, jak já nesnáším obírání kostí...). Ale po nějaké té hodince vaření, 20ti minutách klení a následném několikahodinovém chladnutí pocuchaných nervů bylo dílo dokonáno a naservírováno k finálnímu zhodnocení mým spolubydlícím (rozuměl skoro-žena a úplno-dcera). 

Mlaskání přehlušilo mé dojíždějící klení a nastala všeobecná spokojenost. Tak zkuste tuhle variantu, neprohloupíte. 

Kuře na paprice - po mém a trochu odlehčeněji

Suroviny na 4 porce

  • 4 stehna
  • 2 cibule
  • 100g mrkev
  • menší červená paprika (cca 130-150g)
  • mletá sladká paprika
  • 700ml vývar či voda
  • špetka škrobu
  • 150g cuketa
  • 100ml smetana 12%

Postup přípravy:

Rozpálíme si větší hrnec a dáme si opékat stehna - není nutné ani přidávat olej, stehna sama pustí po chvíli tuk. Ze všech stran si stehna rovnoměrně opečeme a prozatím dáme stranou. Na vypečený tuk přidáme najemno pokrájenou cibuli s mrkví a paprikou, orestujeme, posypeme mletou paprikou, necháme ještě chvíli restovat (za pravidelného míchání, aby se paprika nespálila) a podlijeme nejlépe vývarem, případně vodou. Vrátíme zpět maso a vaříme alespoň 30 minut. Poté vyndáme maso, omáčku rozmixujeme a dochutíme. Maso si obereme a vrátíme do hrnce společně s na malé kousky pokrájenou cuketou a necháme ještě 5-10 minut povařit, případně zahustíme opravdu špetkou škrobu. Nakonec zjemníme troškou smetany, případně naposledy dochutíme a podáváme s těstovinou či rýží.  

Tak případně dobrou chuť a už brzy u dalšího receptu na viděnou :)