Zdravý guláš z vepřové pečeně s "brambocukeťáky"

04.08.2022
schváleno minimálně jedním strávníkem
schváleno minimálně jedním strávníkem

Nevím jak vy, ale osobně moc takové té "české restaurační klasice" typu svíčková, guláš a podobně neholduji - tedy až na segedín, ten bych mohl jíst po kilech vařečkou rovnou z hrnce a připravuji ho tak často, že to už doma zavání stávkovou pohotovostí. Občas se ale stane něco naprosto nevysvětlitelného a já z ničeho nic dostanu chuť na nějaké konkrétní jídlo, na které bych do restaurace úplně nevyrazil a které jsem neměl x let. Opravdu záhada, kterou by nerozlouskla ani Kriminálka Anděl, ale je to tak. No a tentokrát mě z ničeho nic osvítila myšlenka, co si takhle udělat guláš. Jenže... Můj vztah s hovězím masem je lehce komplikovaný a nejsem jeho velký fanoušek - a proto jsem sáhl po vepřové pečeni. Ano, je to tak - jsem barbar, zasloužil bych zabavení vařečky, pět facek a kuchařští "fajnšmekři" už možná v hlavě plodí komentáře typu "Guláš z vepřového? Mu hráblo bo co?.", ale já to nějak přežiju. 

A teď k receptu. Ano, i guláš se dá odlehčit / ozdravit / vyberte pro Vás vhodné slovní spojení - stačí použít méně tučné maso, nelít olej rovnou z cisterny a šišku knedlíku může nahradit třeba tato variant "bramboráčků". A těm, co už si klepáním na čelo udělali do hlavy díru a chystají se odejít od stolu vzkazuji - dejte tomu šanci, opravdu je to dobré. Stačí maso pořádně "rozdusit", dochutit omáčku a samozřejmě - vepřové je jiné než hovězí, ale opravdu je to chutná záležitost schválená minimálně jedním dítětem. Ale pokud Vám to nevoní, samozřejmě můžete zůstat u své klasiky a brát ji jako sváteční, nebo jak by řekli fitnessáci - cheat meal (tzv. "prasící den" nebo taky lidově "prasečák" :D). 

Tak jdeme na to...

Zdravý guláš z vepřové pečeně s "brambocukeťáky"

Suroviny na 5 velkých porcí guláše

  • 750-800g vepřové pečeně
  • 20ml oleje na maso
  • 30ml oleje na základ pod cibuli
  • 400g cibule
  • 30g protlak
  • sůl, pepř, kmín, paprika sladká mletá
  • 2-3 stroužky česneku
  • 550-650ml vývar, majoránka

Na 24-30ks placiček podle velikost

  • 1050g brambor
  • 450g cuketa
  • 2 vejce
  • 100g špaldové nebo celozrnné mouky
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř, majoránka

Postup přípravy:

Vepřové maso nakrájíme na kostky a smícháme s olejem. Cibuli nakrájíme najemno a dáme opékat na zbylý olej do většího hrnce - jelikož používáme méně tuku, je potřeba cibuli pohlídat, aby se nespálila a častěji promíchávat - jakmile začne tmavnout, přidáme maso a ze všech stran opečeme, osolíme, opepříme. 

Poté přidáme kmín s paprikou a protlak s prolisovaným česnekem, za pravidelného míchání krátce zarestujeme a podlijeme zhruba 2/3 vývaru a dusíme doměkka, nakonec vmícháme majoránku, zbylý vývar a dochutíme - zahušťovat díky množství cibule netřeba, ale můžete, chcete-li-

Zatímco se dělá guláš si na struhadle nastrouháme nahrubo brambory i s cuketou a vymačkáme přebytečnou šťávu, okořeníme, přidáme prolisovaný česnek, mouku a 2 vejce. Pořádně promícháme a opékáme - můžeme na kapce oleje, ale dá se i na nepřilnavé pánvi, jen si to chce vychytat na jednom zkouškovém bramboráku délku a intenzitu, aby se nespálili. Podáváme guláš s brambocukeťáky.

Tak případně dobrou chuť a už brzy u dalšího receptu na viděnou :)