Kuřecí s mrkvovou omáčkou a bramborovo hráškovou kaší

14.09.2022

Po dokončení e-booku, "nuceném" volnu od receptů (pronásledovaly mě i ve spánku....) a vystřízlivění z toho, že ani za "vejvar" z nového veledíla si dům v Malibu nekoupím - se opět hlásím na značkách s pokračujícím receptobraním. 

Ve světě gastra existují nejen suroviny, které jako by zásahem vyšší mocí byly vytvořeny pro sebe navzájem, k dokonalé harmonii a souznění. A jakože idylickou dvojku tvoří třeba vepřové se zelím (ach ten segedín či horácký závitek), vajíčka se slaninou, Přemek s mekáčem nebo mleté s rajčatovou omáčkou, hrášek s mrkví také tvoří zajímavě se doplňující "kombo", byť spousta především mužů si může tyto suroviny spojovat spíše s krmivem pro hospodářská zvířata. Jako jasně, možná jde o můj subjektivní pohled, ale proč to nezkusit, ne?

Tenhle duet si bude rozumět i v obráceném gardu, kdy uděláte naopak omáčku hráškovou a mrkev buďto upečete, nebo třeba rozšťoucháte s bramborem. K tomu kuřecí prso nebo panenku (vepřovou, ta na hraní se blbě žvýká...) a může si slastí mlaskat nejen zdraví, ale i chuťové pohárky. 

Jo a ještě jeden bonus, primárně pro estéty či food-fluencery - oranžová a zelená, to je fakt hodně fotogenická kombinace....

Kuřecí s mrkvovou omáčkou a bramborovo hráškovou kaší

Suroviny na 4 porce

na kuřecí plátky:

  • 2 kuřecí prsa, sůl, pepř
  • 4čl oleje, můžeme přidat oblíbené koření

na omáčku

  • 3čl oleje, 2 menší cibule, 2-3 stroužky česneku
  • 300g mrkev, zázvor,  400ml vývaru či vody
  • 120ml smetana + 100ml mléko, citrón

na kaši

  • 600g brambor + 120ml mléko k rozšlehání
  • 450g hrášek + 130ml mléko k rozmixování

Postup přípravy 

Kuřecí prsa si rozkrojíme na plátky či menší kousky, okořeníme a potřeme olejem. Orestujeme na menší pánvi dozlatova a dáme stranou. Na výpek přidáme zbylý olej, necháme rozpálit a přidáme najemno nasekanou cibuli, lehce zesklovatíme a poté přidáme na malé kousky pokrájenou mrkev a najemno nasekaný zázvor s česnekem. Necháme lehce opéct a pravidelně promícháváme, aby se česnek nepřichytl. Poté stáhneme plamen, podlijeme a zakryté dusíme 15 minut. Poté rozmixujeme, přidáme smetanu s mlékem a dosolíme, nakonec přidáme podle chuti čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu. Necháme jen chvíli prohřát a dáme stranou. Podáváme s kaší, na kterou si smícháme uvařený a s mlékem rozšlehaný brambor s uvařeným, s mlékem dohladka rozmixovaným hráškem, vše pak dosolíme, můžeme přidat trochu prolisovaného nebo sušeného česneku a trochu citrónové šťávy.

Tak případně dobrou chuť a už brzy u dalšího receptu na viděnou :)