Základní pilíře zdravého stravování

Vyvážený příjem energie a živin
V naší stravě bychom měli přijímat potřebné množství energie z vyvážené stravy, která obsahuje v dostatečném množství a rozumném poměru všechny základní živiny. Rovněž bychom neměli opomíjet příjem minerálů a vitamínů, obzvláště pak v době zvýšené potřeby (těhotenství, při nemoci) a v případě, že máme opravdu velké množství pohybu či fyzické aktivity

Správný výběr potravin
Náš jídelníček bychom měli z naprosté většiny stavět na příjmu kvalitních, čerstvých a zdravých potravin. Ty pak kombinujeme a používáme pro přípravu jídel tak, abychom nejen v nich, ale i v rámci celého jídelníčku přijímali adekvátní množství energie. Měli bychom rovněž dbát na určitou pestrost jídelníčku, díky které tělu dodáme široké spektrum živin a prospěšných látek

Individuální přístup
Každý jsme jiný a máme různou potřebu energie, ale také rozdílný denní režim, finanční a časové možnosti nebo třeba chutě. Někomu budou stačit a vyhovovat tři denní jídla, někomu zase pět přičemž ráno zvládne sníst jen sladkou snídani. Neexistuje jeden jediný správný přístup - ale každý si musí najít tu svou "verzi" zdravého stravování

Dlouhodobá udržitelnost
Naše strava by němela sloužit pouze jako nástroj k úpravě hmotnosti a dosažení krátkodobých cílů. Snažme se jí naopak správně nastavit a uzpůsobit našim možnostem a potřebám tak, aby nám co nejvíce vyhovovala a my ji mohli - a hlavně chtěli dodržovat opravdu dlouhodobě.

Vhodně nastavený "režim"
Měli bychom si nastavit určitý "režim" stravování, který nám bude vyhovovat a který budeme schopni dodržovat. V jeho rámci bychom se měli snažit o určitou pravidelnost ve stravování a dodržovat některé základní návyky. Neměl by ale pro nás být jakkoliv svazující či snad dokonce sloužit jako zdroj stresu z toho, že v jeho rámci občas něco nedodržíme.
